January 10, 2023

Wat zijn de 6 grootste verschillen tussen SEO en SEA

SEO en SEA zijn beide manieren om de zichtbaarheid van je bedrijf op zoekmachines te verbeteren. Ze werken echter anders, met verschillende doelen en doelstellingen. Laten we eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen SEO en SEA, zodat je kunt beslissen welke het beste is voor jouw bedrijf.

Wat is SEO?

SEO staat voor search engine optimization, en is het proces van het optimaliseren van inhoud en gegevens op een website om hogere zoekmachine rankings te bereiken. SEO is een langetermijnstrategie die geduld vereist. Succesvolle SEO-technieken zijn technieken die de prestaties van je site na verloop van tijd verbeteren, dus je mag verwachten dat je resultaten ziet na weken, maanden of zelfs jaren van inspanning.

SEA’s (ook wel SEM’s genoemd) staan voor search engine advertising, wat verwijst naar betaalde advertenties die verschijnen in gesponsorde links bovenaan of rechts van organische zoekresultaten (zie hieronder). SEA’s worden meestal gebruikt als kortetermijnpromoties die bedoeld zijn om het verkeer snel te stimuleren door de bekendheid en merkherkenning te vergroten bij gebruikers die nog niet eerder met je bedrijf of product(en) in aanraking zijn geweest.

Wat is SEA?

SEA is een onderdeel van SEO, maar het is niet hetzelfde. SEO wordt gebruikt om verkeer naar je website te leiden en leads te genereren, terwijl SEA zich richt op het laten invullen van formulieren door potentiële klanten (zoals contactformulieren), zodat je direct contact met hen kunt opnemen.

Het doel van SEO is niet per se geld verdienen; het gaat erom gebruikers te informeren over uw product of dienst, zodat ze kunnen beslissen of ze dat in de toekomst wel of niet willen. Als iemand de website van een e-commercewinkel bezoekt via een organisch zoekresultaat en dan later besluit iets te kopen (bekend als conversie), wordt dit beschouwd als succesvolle strategie.

Aan de andere kant is het doel van SEA altijd om geld te verdienen: als iemand zoekt naar “kabel” op Google of Bing en klikt via een van de betaalde advertenties die rechtstreeks terugleiden naar de website van Amazon Prime Video van daar – waar ze inhoud kopen – dat zou worden beschouwd als succesvolle reclame.

SEO vs. SEA: hoe lang duurt het voordat je de eerste resultaten ziet?

Er zijn duidelijke verschillen tussen SEO en SEA. Een van de meest voor de hand liggende is de tijd die nodig is om resultaten te zien. Terwijl SEO typisch maanden tot jaren duurt om echt enige tractie te zien, kan SEA vrijwel onmiddellijk resultaten opleveren.

Als je op zoek bent naar een snelle boost in je website verkeer en conversies, dan zal SEA waarschijnlijk aantrekkelijker zijn dan SEO. Als je daarentegen op zoek bent naar een investering die zich na verloop van tijd terugbetaalt en langetermijnvoordelen oplevert voor je bedrijf (en niet afhankelijk bent van onmiddellijke zichtbaarheid), dan is SEO een betere optie.

SEO vs. SEA: welke levert de meest relevante resultaten?

Bedrijven die willen meedingen naar de toppositie in de zoekmachines betalen vaak voor meer gerichte advertenties via SEA.

SEO geeft meer relevante resultaten omdat het gebaseerd is op wat mensen zoeken: Je betaalt niet om je merk te promoten via SEO, maar verschijnt in plaats daarvan in antwoord op organische zoekopdrachten. Als iemand zoekt op “hondenvoer” of “hondentrimmers bij mij in de buurt” en je bent een dierenkliniek die gespecialiseerd is in het trimmen van honden, dan is dat geweldig! Je bedrijf zou een van de eerste resultaten moeten zijn die op hun scherm verschijnen – maar alleen als het goed genoeg is om te rechtvaardigen dat het daar staat!

SEO vs. SEA: wat maakt dat iemand klikt?

SEO gaat erom mensen naar je website te krijgen. SEA gaat erom dat mensen op je advertenties klikken.

Dit is logisch, toch? SEO richt zich op het sturen van verkeer naar je website, zodat je ze kunt omzetten in klanten. AdWords en andere vormen van betaalde zoekadvertenties zijn ontworpen om kliks direct van de pagina met zoekresultaten (SERP) te krijgen, wat betekent dat de advertentie zelf is wat mensen geïnteresseerd krijgt om erop te klikken.

SEO vs. SEA: welke kost meer?

SEO is een langetermijnstrategie, terwijl SEA een kortetermijnstrategie is. SEO kost tijd en moeite om resultaten te zien. Je zult maanden moeten wachten voordat je enige significante winst in verkeer of conversies kunt zien. Naarmate de tijd verstrijkt, zal je site echter voortdurend verbeteren in de zoekresultaten en meer leads voor je bedrijf blijven genereren tegen lagere kosten.

Het beste deel over SEO is dat het niet veel geld kost aan de voorkant, in plaats daarvan zijn de kosten verspreid over de tijd met minder kosten per maand of jaar! Dit maakt SEO een ongelooflijk kosteneffectieve manier van online marketing voor je bedrijf in vergelijking met andere marketingstrategieën zoals betaalde reclame (zoals Google Ads).

Aan de andere kant, SEM vereist investeringen vooraf voordat je kunt beginnen met het zien van resultaten. Je zult waarschijnlijk honderden, zo niet duizenden euro’s per maand uitgeven aan SEM-campagnes voordat je begint met het zien van een echte groei in de verkoop of verkeer afkomstig van deze campagnes.

SEO vs. SEA: welke heeft een hogere conversie?

Als je jezelf afvraagt welke vorm van betaald zoeken beter is in het stimuleren van conversies, dan is het SEO.

Waarom? Omdat het verkeer dat afkomstig is van SEO gerichter is en van hogere kwaliteit. Bijvoorbeeld, als je een e-commerce site runt en een advertentie hebt die op Facebook verschijnt voor een zoekterm “schoenen kopen”, dan kun je zich richten op mensen die daadwerkelijk schoenen willen kopen. Aan de andere kant zal SEA je advertenties tonen aan iedereen die zoekt naar “schoenen”, of ze die nu willen kopen of niet.

SEO kost meer omdat het langer duurt dan SEA omdat er geen gegarandeerde klikken zijn bij het gebruik van deze manier van adverteren in plaats van het gebruik van zoekwoorden zoals iedereen doet in hun campagnes (wat betekent dat je betaalt per klik). Echter, met een hogere conversie voor kopers dan wat we zien met goedkope PPC-advertenties gericht op generieke termen zoals “schoenen” zonder enig onderzoek.

Zo, nu weet je de overeenkomsten en verschillen tussen SEO en SEA. Het zijn allebei geweldige manieren om je bedrijf voor meer mensen te krijgen, dus welke moet je kiezen? Het hangt ervan af wat je doelen zijn: als je na verloop van tijd op natuurlijke wijze hoger wilt komen door je website-ervaring voor gebruikers te verbeteren, dan is SEO misschien het beste voor je. Als je onmiddellijke resultaten wilt die minder geld kosten, maar misschien niet zo lang duren (omdat het afhankelijk is van betaalde advertenties), dan is SEA misschien het beste voor nu! Hoe dan ook: vergeet niet te experimenteren met beide technieken, zodat je binnenkort op een dag voorgoed afscheid kunt nemen van betaalde advertenties!

Twitter
Email
LinkedIn

In dit artikel